Начало ОБЯВЛЕНИЯ Съобщения МБАЛ и РЗИ - Смолян организират Седмица на отворените врати за ранно откриване на туберкулоза
Банер
Банер
Банер
Банер

Последни публикации

PDF Печат Е-поща
Петък, 21 Юни 2024г. 10:23ч.

 

„Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“

Седмица на отворените врати за ранно откриване на туберкулоза

организират МБАЛ и РЗИ - Смолян

 

За втори път тази година в цялата страна ще се проведе „Седмица на отворените врати“, която ще даде възможност за достъп до здравни услуги, включващи безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи, без значение от здравноосигурителният им статус.

Скринингът предвижда попълване на анкетна карта за преценка на риска от туберкулоза, при нужда – рентгенография на бял дроб, кожен туберкулинов тест с проба Манту, микробиологично изследване на храчка.

Прегледите ще се извършват всеки ден периода 24 - 28 юни 2024 г. между 8,00 и 15,30 часа, в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД – Смолян, над Инфекциозно отделение.

Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи. Но туберкулозата е лечима и предотвратима. При своевременно откриване и правилно лечение, болестта може да се излекува напълно.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на заболяването са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява, както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.

 

ПРЕСЦЕНТЪР РЗИ

 

 

.

.

.

.
Банер
Банер
Банер