Начало ОБЯВЛЕНИЯ Съобщения Националната скринингова кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“
Банер
Банер
Банер
Банер

Последни публикации

PDF Печат Е-поща
Петък, 26 Април 2024г. 16:38ч.

 

НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ!!!

 

БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

До края на юни всички жени и мъже на възраст 50 – 74 години, (както и хора на друга възраст с фамилна обремененост), имат възможност да направят безплатен тест за окултни (скрити) кръвоизливи в изпражненията. Пробата се взима в домашни условия и се предоставя за изследване в същия ден В ЛАБОРАТОРИЯ „НОЛЕКС“ – в Смолян, бул. „България“ №6, или в Доспат (ул. Здравец №4).

Изследванията се провеждат в рамките на Националната скринингова кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, организирана от Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Безплатни контейнери за пробата можете да намерите в избраната лаборатория, при личния лекар или в аптека „Софармаси“ на Главната улица в Смолян. Препоръчително е за три дни преди даването на пробата да спазваме „бяла диета“ – да консумираме продукти като бял хляб, ориз, картофи, мляко и млечни изделия. За повече информация попитайте Вашия личен лекар.

Тестът се използва за ранно откриване на изменения при здрави хора без оплаквания, преди тези изменения да са се превърнали в злокачествено образувание. Установяването на скрита кръв в изпражненията е един от симптомите за наличието на проблем, но не е достатъчно за поставянето на диагноза. По преценка на лекар се назначават допълнителни изследвания като колоноскопия и скенер. Възможно най-ранното откриване на рака на дебелото черво е изключително важно за успешното му лечение.

 

Още информация за кампанията – на сайта testvai.bg и безплатен национален номер 0800 202 80.

 

РЗИ – Смолян

 

 

.

.

.

.
Банер
Банер
Банер