Начало
Банер
Банер
Банер
Банер

Последни публикации

Посетители

В момента има 139 посетителя в сайта
PDF Печат Е-поща

       

        Община Девин е разположена в югозападната част на планината Родопи по течението на р. Въча и граничи с общините Смолян, Борино, Батак, Кричим, Перущица и Чепеларе, а на юг – с Република Гърция. Община Девин е една от десетте съставни общини на област Смолян и е с площ от 575 кв. км. Заема северозападната част на Смолянска област.

          altОбщинският център град Девин се намира в Девинската планина на 710 метра надморско равнище, в малка котловина на около 2 км. западно от сливането на Девинска река и река Въча. Обграден е  на юг от Девинска планина, на северозапад от връх Гребенец, а на изток от склоновете на Чернатица. Отстои на 45 км. северозападно от гр. Смолян и на 220 км. от гр. София. 

          Населението на община Девин към 15.12.2023 г. наброява 11 743 души, от които 6 546 души живеят в общинския център гр. Девин. Общината се състои от 16 населени места – един град и 15 села - с. Беден, с. Брезе, с. Водни пад, с. Грохотно, с. Гьоврен, с. Жребeво, с. Кестен, с. Лясково, с. Михалково, с. Осиково, с. Селча, с. Стоманeво, с. Тешел, с. Триград, с. Чуруково.

          Релефът на общината е планински, със стръмни и недостъпни на места склонове и дълбоки долове, с полегати до стръмни била. Климатът е преходноконтинентален и се характеризира с по-ниски летни температури и обилни валежи. Общината е богата на водни ресурси: карстови извори, реки, язовири, както и топли минерални извори с температури на водата от 16º до 76ºС в находищата „Беденски бани” до с. Брезе, в гр. Девин (вода с много добри трапезни качества), с. Михалково (естествено газирана въглекисела вода – трапезна и за лечение), местността „Посестра” и в кв. „Настан”.

 

 

.

.

.

.
Банер
Банер
Банер
Joomla extensions by Siteground Hosting